Cumartesi, Ağustos 20, 2011

DİŞİMİZ Mİ GELİRMİŞ?


Bugünlerde Kuzey’in ağzından çıkan salya miktarı o denli fazla ki, ek gıdalara başladığımızda kullanmak üzere kenarda bekleyen önlüklerimiz boynumuzda, elimizde ve evin bilimum yerlerinde peçeteler, kollarımız, yastıklar sürekli nemli… Acaba oğlum diş çıkartıyor olabilir mi?

Bazı bebeklerin dişli doğduklarını duymuştum, hatta bir kitapta okumuştum (yanlış hatırlamıyorsam Elif Şafak’ın Pinhan adlı kitabındaydı) da doğaüstü bir şeymiş gibi gelmişti. Gerçekten de bazı bebeklerde ağızlarında dişle doğarlarmış. Natal diş adı verilen bu dişlere çok sık rastlanmamakla birlikte, dişlerin bebekte memeyi ısırma veya yutulma ihtimali gibi olumsuzluklardan ötürü uygun zamanda çekilmesi gerekliymiş. Bebeğinizin dişli doğmadığını varsayarak doğal sürece geçelim efendim.  

Şunu baştan belirtmekte fayda var: minik dişlerin çıkması bir seneyi bulabilir. Normalde 6. ay civarı süt dişlerini bekliyoruz. Tüm süt dişlerinin de hemen hemen 2.5 yaşında tamamlanacağını söylemek yanlış olmaz. Süt dişleri dedik çünkü bunlar 6 yaş civarı dökülecek ve yerlerine yenileri gelecek. Bebekten bebeğe değişiklik gösteren bu süreç, Kuzey kuzu gibi yoğun salya, hafif huzursuzluk ve hafif ateş eşliğinde 3-4 ay civarı da başlayabiliyor. Erken diş çıkarmanın kalıtımsal olduğunu hatırlatalım. Ben de dişlerimi oldukça erken çıkarmışım.

Doktorumuz henüz “Kuzey’in dişleri geliyor” demiş olmasa da, ben şu belirtilerle şüphelendim:

  • Fazla olmasa da ateş (özellikle baş kısmında ve sabahları)
  • Kilo kaybı (yeme düzeni aynı olmasına rağmen birkaç gram eksilmişiz J)
  • Gece huzursuz uyku (uyanmıyor),  gündüz genel huzursuzluk (gülücüklerimiz azaldı)
  • Salya ve tükürükte artış (peçete dayanmıyor diyebilirim, felaket!)
  • Sürekli kucak / ilgi istemi (hafif naz durumları var evet, özellikle bana)
  • Ellerini ısırma (parmak emmeden hafif ısırma moduna geçiyoruz ara sıra, bizzat serçe parmağımla denenmiştir!)
  • Hafif öksürük (üç gündür günde birkaç kez öksürüyoruz)
  • Her şeyi ağzına götürme isteği (en son baba pijamasının düğmesi ve çıngırağın kocaman kafası!)
  • İshal (yok)
  • Beslenmeyi reddetme (memeyi bazen ama biberonu aslaaa!)
  • Ağız çevresinde döküntüler (yok)
  • Yüz- boyun çevresinde kaşıntı (sanırım yok!)


Tabi ki bu bulgular bebekten bebeğe değişiyor. Kimisinde hiçbir belirti görülmeden bir anda dişi görebiliyorsunuz kiminde de yukarıda saydığım pek çok belirtiye rağmen diş çıkarmayla alakası olmayabiliyor. Bu noktada bilinmesi gereken bir durumu hemen ekleyelim, diş çıkarma dönemine giren bebek oldukça hassastır, bağışıklık sistemi tam çalışamayabilir, direnci düşüktür ve bünyesi hastalıklara da açık hale gelir.

Peki eğer Kuzey diş çıkartıyorsa (bunu pazartesi öğleden sonra öğrenebileceğimizi umuyorum) ne yapmam gerekiyor? Öncelikle huzursuzluk veren bu dönemi en çok ihtiyaç duyduğu yerde ve şekilde yani kucağımda ve şefkatle sarılarak geçirmesini sağlamalıyım.  Parmaklarını emmesini gülümseyerek izlemeli ve steril edilmiş uygun diş kaşıyıcılarla ona yardımcı olmalıyım. Diş kaşıyıcısı demişken, Kuzey’e aldığımız ilk çıngırak aslında bir diş kaşıyıcı imiş (tecrübesizlik işte J). Kullanmadan önce buzdolabına koyuyorsunuz,  içindeki sıvı soğuyarak kaşıma seansını daha keyifli ve az ağrılı hale getiriyor. Çok işimize yarayacağına eminim. Eğer ağrıları çok oluyorsa doktorumuzun tavsiye edeceği ağrı kesici jellerden alabiliriz ancak bunun için Kuzey’in 4. ayını doldurması gerekiyor. Ellerimi güzelce soğuk su ile yıkayıp bebeğimin diş etlerine hafif masaj yapabilirim, eminim onun da çok hoşuna gidecektir. Ve son olarak altta 10 ve üstte 10 olmak üzere toplamda yirmi süt dişinin tamamlanmasını beklemeden, hatta ilk dişimiz çıkar çıkmaz, ona bulabildiğim en cici, en yumuşak diş fırçasını alıyorum ve geceleri son ve sabah ilk beslenmeden sonra fırçalamaya başlıyorum.

Konuyla ilgili babble.com’da okuduğum bir metinde atlanmaması gereken noktalar belirtilmiş, hoşuma gitti, maddeler halinde paylaşayım hemen:
-Bebeğin bir ömür güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olması için gerektiği kadar kalsiyum ve D vitamini şart. Bu yönde besleme ve güneş banyolarını aksatmamak gerekiyor.
-İki yaşından önce bebeğimizi, diş gelişimini kontrol etmesi için bir diş hekimine götürüyoruz. Hem iletişimleri de erken başlamış olur, pek de iyi olur…
-Bebeğin dişlerinin çıkması onu emzirmeyi bırakacağımız anlamına gelmiyor, aman ha! Bu konuda bir arkadaşımdan şöyle bir tavsiye dinlemiştim: “Isırmaya başladığında tepki verirsem bunu bir oyun sanıyor ve gülerek devam ediyor. Dişimiz sıkıp hiç tepki vermemeye çalışıyor, canımı çok acıtırsa onu hafifçe mememe bastırıp ağzını açmasını sağlıyorum!” Aklımızda bulunsun.
-Bir takım bitkisel yöntemler de hem ağrıyı alıp hem de diş çıkımına yardımcı oluyormuş bu metne göre. İyice araştırmadan ve hatta denemeden yazmamaya karar verdim. Yakında bu yazının altında diş çıkarırken alternatif tedavi başlığını görebilirsiniz.

Kuzunun ilk dişini görmek için sabırsızlanıyor, bu dönemi çok kolay ve huzurlu atlatması için dua ediyorum.

Sağlıkla…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder